Lockerbie Sawmill office & visitor meeting rooms

*Winner 2021 Grand Prix Architecture, Scottish Design Awards

*Winner 2021 EAA Wood for Good Award

New office and visitor meeting rooms for James Jones & Sons Ltd, the UK’s largest sawmiller, at their flagship mill near Lockerbie.

The building takes the form of two offset pitched volumes: a single storey office wing to the north and a two-storey volume to the south which houses the reception, meeting rooms and the conference space above. A simple, unheated, glass link building connects the new building to the old office.

The building acts as a demonstration project, almost entirely erected from James Jones & Sons’ own timber products: walls are formed with an innovative offset structure using James Jones & Sons’ JJI joists to minimise cold bridges; an unprocessed tree trunk provides loadbearing support to the backbone of the building; Scottish larch clads the whole building: black stained, narrow, vertical boards on the lower storey of the building and wider horizontal boards above.

Douglas Fir has been extensively used in the interior for its stability and characteristic pink hue, pitched roofs feature closely centred and very narrow rafters that bring rhythm and warmth to the spaces. This pattern is echoed in the overclad reception wall and the balustrade to the staircase top lit by the full length rooflight above.

The building has a very high environmental performance led by the extensive use of timber, highly insulated building envelope and heating provided by an air source heat pump.

  • Location: Lockerbie
  • Photography: © Dapple Photography