9 May 2019

Planning permission granted

We received planning permission for a radical rethink of a terraced house in Portobello – dropping the existing garden room down by 1.2m to get better access to the garden.

Architect Edinburgh
Architects Edinburgh

17 April 2019

Awards Shortlist

We’re pleased to have had two projects shortlisted for the EAA Small Projects architectural award. (Our favourite award).
Blackford Road
Jessfield Terrace

More info on the EAA Awards here: www.eaa.org.uk

27 March 2019

Delicacy and restraint guide this Edinburgh practice

The RIBA Journal picked us as one of 6 architects outside London to write about as “future winners”.
The article is really well written and insightful, available in full here (though possibly behind paywall): https://www.ribaj.com/

21 February 2019

12 Jessfield Terrace drawings

Drawings of our extension at 12 Jessfield Terrace, submitted for an RIAS architecture award,

15 February 2019

12 years to limit climate change catastrophe

The UN Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) reported in 2018 that the world has until 2030 to act to keep global warming below 1.5 degrees C. We all need to change and to press our governments to do so too. Architects have an added responsibility as emissions from buildings accounts for 37% of total UK greenhouse gas. We continue to advocate for maximum insulation, for sustainable energy products (we’re particularly in favour of ground source heat pumps combined with solar photo voltaics) and we no longer support the installation of wood burning stoves.

Individually Makiko and Kieran have stopped eating meat, drinking milk and now drive a plug-in hybrid electric car.

7 February 2019

Slating started at our Mayfield house

Slating starts at our house on East Mayfield in Edinburgh.

31 January 2019

Planning Appeal Granted (another one)

One of our projects for a listed building in the Grange was refused listed building consent (but did receive planning permission) in 2018 in a decision many found incomprehensible. The client appealed and this week won that appeal with the reporter’s comments feeling like vindication for our design approach:

“Whilst the proposal is clearly a modern intervention, I consider that the appellant’s architects have sought to ensure to that it does not jar with the listed building whilst avoiding pastiche design solutions. The eaves height of the proposed extension lines up with the eaves of the conservatory and the roof on the east side of the conservatory and I consider that this provides a balance to the south elevation when viewed from the garden area. The use of stained charcoal cedar cladding ties in with the dark stained sandstone which is a feature of the building and, similarly, with the existing dark timber eaves and finials. I therefore consider that the proposals provide a positive relationship with other
parts of the building.”

31 January 2019

Building Review for RIBA Journal

Kieran (with editing help from Adam) was commissioned by the RIBA Journal to write a review of the Bayes Centre at Edinburgh University by architects Bennetts Associates. Published today HERE

“The phase 1 Infomatics building is cellular with rooms off corridors; in the new building these dissolve into wider circulation that in turn washes out into the atrium and open plan work spaces.”

Image copyright Keith Hunter

18 January 2019

Drawings of our Blackford Road project

Axonometric of our Blackford Road extension added to the project pages.