Jessfield Terrace

Konishi Gaffney Architects were tasked with modernising this terraced Edwardian house to provide a more open-plan arrangement and a better connection between the internal space and the mature garden to the rear. This should include new kitchen and living areas and a bathroom on the ground floor.

The proposed design was to alter the existing extension to form a new full width, single storey extension to the rear of the property by infilling the overshadowed space between the existing buildings. Internal alterations and a more gradual descent into the garden will improve the access to the external space. Large areas of glass allowed a better visual connection to the external with the help of beautiful slimline sliding foors. A large rooflight was installed to bring light deep into the plan.

The design of the kitchen and dining spaces makes a larger open plan kitchen, living and dining space to benefit from the south westerly aspect. The space was split with a change in level between the existing house and the extension. This serves to differentiate between living and dining areas and brings the internal space closer to the level of the garden. The extension is modest in size and budget and served to consolidate the existing floor area into a more flexible plan.

We re-used existing bricks because they were so beautiful and to reduce waste for sustainability reasons.

  • Photography: © Nanne Springer.